OPERA2DAY

dinsdag 28 januari 2020

Pers lovend over L'Orfeo met Reisopera

Pers lovend over L'Orfeo met Reisopera

L'Orfeo, de opera die we samen met de Nederlandse Reisopera, Studio Drift en Nanine Linning maakten, ging afgelopen week in premiere in het Wilmink Theater in Enschede. De reacties in de zaal en in de media overstegen elke verwachting. Dagblad Trouw kopte: ‘L’Orfeo’ van de Nederlandse Reisopera is in alle opzichten verbluffend. Thea Derks eindigde haar artikel bij Cultureel Persbureau met de beste uitsmijter die we ons konden wensen: deze prachtvoorstelling verdient het internationaal op tournee te gaan. Gaat dat zien, gaat dat horen! 

Ook 'ons' aandeel, dirigent Hernán Schvartsman en het orkest La Sfera Armoniosa, bleef niet onopgemerkt. NRC's Mischa Spel schreef: Dirigent Hernán Schvartzman leidt La Sfera Armoniosa met gevoel voor subtiliteit: uit de bak klinken regelmatig fraaie details en gedurfd aangezette dissonanten. Maar overall houdt Schvartzman het ingetogen. Zo sluit de muzikale benadering aan op de theatrale benadering en is dit een Orfeo die het meer moet hebben van schoonheid en idee dan van rauwe onderbuikgevoelens. Ook de Volkskrant merkt op: Het fluwelen geluid van barokorkest La Sfera Armoniosa, onder leiding van Hernán Schvartzman, zal de hele opera prachtig kleuren.

Maar de opera van Claudio Monteverdi is vooral zo'n succes vanwege het samenspel tussen muziek, zang, dans, decor en regie. Kester Freriks publiceerde op Theaterkrant: In de regie van Monique Wagemakers is Claudio Monteverdi’s opera uit 1607 een ‘totaalkunstwerk’: met het fluïde Ego, met dynamische groepsballetten van Nanine Linning en vooral de schitterende begeleiding door ensemble La Sfera Armoniosa dat speelt op authentieke instrumenten onder leiding van dirigent Hernán Schvartzman. 

L'Orfeo speelt tien keer door Nederland. Bekijk hier de speellijst. 

dinsdag 26 november 2019

Repetities Opera Melancholica van start

Repetities Opera Melancholica van start

De repetities zijn begonnen voor Opera Melancholica, onze nieuwe productie waarmee we in 2020 op tournee gaan. Op maandag 4 november vond de kick-off plaats, met alle cast- en crewleden. Sindsdien repeteren de zangers dagelijks in onze studio op de Binckhorstlaan in Den Haag. 

De voorstelling vindt plaats in het anatomisch theater van de psyche. Daarin ontleedt de geneesheer-directeur de melancholie. Wat zich afspeelt in het hoofd van zijn patiënt Roderick Usher laat hij zien met de opera The Fall of the House of Usher. Philip Glass schreef deze meeslepende opera al in 1989, maar nog nooit werd de muziek naar de Nederlandse podia gebracht. 

Aan Opera Melancholica is lang gewerkt. Al meerdere jaren geleden begon Serge van Veggel plannen te maken. Hij vertelde tijdens de kick-off over het creatieve proces. Ook de ontwerpen voor de decors en kostuums werden onthuld. 

Na de Haagse première, in de Koninklijke Schouwburg op 29 januari 2020, is Opera Melancholica te zien door heel Nederland en in België. 

  • '

    'De ene spraakmakende voorstelling na de andere'

    '
  • Theaterkrant
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger