OPERA2DAY

‘We reinvent opera to inspire and move people today’

OPERA2DAY maakt operavoorstellingen, die door de combinatie van relevante verhalen, meeslepende muziek en een krachtige enscenering de toeschouwer een betekenisvolle ervaring  geven. Het samengaan van muziek, zang en theater kan ontroeren, verrassen, amuseren en inspireren – maar ook de ziel diep raken en emotionele en maatschappelijke onderwerpen voelbaar maken. Zo zorgt het bijwonen van een operavoorstelling voor een grote impact op de individuele bezoeker en daardoor voor een positief effect op de samenleving als geheel.

Voor OPERA2DAY gaan artistieke innovatie en het bereiken van een breed publiek hand in hand. De bron is de schatkamer van 400 jaar operarepertoire, die tot de nok toe gevuld is met geliefd repertoire én onontdekte partituren. Ook de componisten uit vervlogen tijden wilden hun publiek raken, maar ze werkten binnen andere conventies dan wij nu en de verhalen raken ons niet altijd zo direct als ze dat toen deden. Wij op onze beurt zoeken - historisch geïnspireerd – naar nieuwe middelen om dat doel te bereiken in onze eigen tijd.

Zo ontwikkelde OPERA2DAY in de loop der tijd een eigen signatuur die zich kenmerkt door een combinatie van kwaliteit, oorspronkelijkheid en toegankelijkheid. We spelen daarbij met alle aspecten van een voorstelling: de enscenering, de muziek, het verhaal, de theatercodes, de uitvoeringslocatie en de publieksbeleving. Verschillende gerenommeerde muziekensembles, dirigenten, musici en (internationale) zangers verbinden zich per productie met groot enthousiasme aan ons artistieke uitgangspunt.  

OPERA2DAY ziet het liefst een breed en divers publiek in het theater. Vanuit onze uitvalsbasis in Den Haag bereiken we bezoekers in het hele land en internationaal, via onze tournees, coproducties en bijzondere projecten. Een operaliefhebber zit bij ons in de zaal naast iemand die er nog nooit eentje bezocht heeft. Beiden worden geraakt door de muziek en het verhaal - door de grote emoties die we allen delen. Daarom vormen educatie en participatie een onontbeerlijk onderdeel van het artistieke concept. In de tourneesteden organiseren wij voor jongeren - scholieren en studenten - en volwassenen zonder operabinding voorbereidende programma’s.  Vervolgens nemen zij actief deel aan de voorstelling in de theaterzaal of het voorprogramma in de foyer. Zo gaan zij ’s avonds met hun familie en vrienden naar hún voorstelling: de opera waar ze heel wat over te weten zijn gekomen en waar ze zich sterk mee verbonden voelen. Ze zijn trots op hun eigen aandeel en hebben een onvergetelijke theateravond.

Een Engelse recensent schreef in 2017 dat OPERA2DAY met al haar ingrepen de opera had ‘reinvented’ voor het publiek van nu. Dat vat onze werkwijze mooi samen: we willen het genre opera en de afzonderlijke werken opnieuw uitvinden voor een publiek van nu. We werden zelf onverwacht door opera geraakt toen we tieners waren. Het veranderde ons leven. Nu willen wij de toeschouwer die geweldige ervaring geven.

We heten jou van harte welkom.

Bewaren

  • '

    Op weg naar theatrale perfectie

    '
  • Opus Klassiek
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger