OPERA2DAY

OPERA2DAY is een opera- en muziektheatergezelschap dat opereert vanuit Den Haag. Daarbij verbindt zij haar enthousiasme voor de traditie van opera aan een inbedding ervan in de huidige omgeving en tijd (‘2day’). Hiermee wil zij de harten van een breed publiek winnen voor het genre en de ontwikkeling van het operaleven in Den Haag en de metropoolregio bevorderen.

WIJ MAKEN OPERA….

Centraal staat het genre opera. De samenkomst van muziek, zang en theater heeft over de eeuwen vele hoogtepunten van energie en creativiteit opgeleverd. Opera weet veel mensen te raken en geeft hen een uitlaatklep voor hun emoties. In de schatkamers van de traditie kijken we rond met een brede blik. Wij voeren meesterwerken uit, bezorgen het pleit voor werken die onterecht vergeten zijn en voegen nieuwe werken aan de schatkamer toe. Dit vanuit de passie van bevlogen makers.

…MET NIEUWE ENERGIE UIT OUDE BRONNEN…

Ons vertrekpunt is de vroege opera. We hebben een specialisme op dit terrein opgebouwd. Dit als leerlingen van een beroemde Nederlandse ‘school’, die decennia geleden de moderne instrumenten opzij legde en de oude opnieuw leerde bespelen. Zij hebben de historische uitvoeringspraktijk onderzocht, omschreven, verdedigd en weer gerelativeerd. Bij ons ligt de verantwoordelijkheid om de verworvenheden veilig te stellen, maar ook om nieuwe vervolgstappen te zetten. We willen dat Nederland een rol blijft spelen in de voorhoede van deze uitvoeringpraktijk. Daarnaast inspireert de vroege opera tot hedendaagse vernieuwing: nieuwe presentatievormen en zelfs nieuw gecomponeerde opera.

… IN DE HUIDIGE OMGEVING EN TIJD EN VOOR EEN PUBLIEK VAN VANDAAG…

Onze naam bestaat bewust uit twee delen. Opera moet ingebed zijn in de huidige omgeving en tijd. Vooral denken we daarbij aan het publiek. Wij willen laten zien dat opera aan iedereen iets kan bieden. Dit door bijzondere ensceneringen en presentatievormen. Of door het publiek op te zoeken op onverwachte locaties (zoals onze ‘Dolhuys Kermis’). Door opera in nieuwe domeinen te brengen (zoals onze ‘facebookopera’). Of door groepen te faciliteren die anders geen toegang hebben (zoals ons concert voor visueel gehandicapten). En binnen alle projecten door thema’s uit de maatschappij te verwerken of te sublimeren.

…ALS BIJDRAGE AAN DE OPBOUW VAN EEN OPERALEVEN IN DEN HAAG.

De keuze voor Den Haag is een bewuste. Deze stad biedt een ideale humuslaag voor opera met een conservatorium met een operaopleiding (DNOA), een zangklas én een internationaal vermaarde afdeling voor (onder meer vocale) oude muziek. OPERA2DAY wil het talent een podium bieden en wil het vasthouden voor de stad. Met onze producties willen we ook bijdragen aan een levendig operaleven in de stad. Maar enkele afzonderlijke producties maken geen operaleven. Daarom stelt OPERA2DAY zich op als motor van de ontwikkeling van een operaleven in Den Haag. Het wil het voortouw nemen in een ontwikkeling waarin we met partners in de stad samen werken aan een afgestemd aanbod, opera-educatie en vooral publieksontwikkeling. Bovendien richt het gezelschap zich op samenwerking binnen de metropoolregio met Rotterdam.


OPERA2DAY wordt structureel ondersteund door de Gemeente Den Haag en Fonds Podiumkunsten.

Bewaren

  • '

    'De ene spraakmakende voorstelling na de andere'

    '
  • Theaterkrant
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger