OPERA2DAY

donderdag 9 maart 2023

Don Quichot eindigt tournee in Den Haag

Don Quichot eindigt tournee in Den Haag

Na bijna drie maanden en 23 voorstellingen is onze tournee met De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha afgelopen. Donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 maart speelden we in onze laatste voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. 

Wonderbaarlijk en ontroerend

Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een van de bekendste werken uit de wereldliteratuur. Een boek dat ook al eeuwenlang inspireert; we vonden zeker negentig opera’s met Don Quichot in de hoofdrol. Maar bijna al die opera's nemen slechts één of enkele passages uit het zo'n 1000 pagina's omvattende boek, of brengen het karakter terug tot een eenvoudige dwaas. Maar wie het boek als geheel bekijkt ziet dat het verrassend modern is. Het werk behandelt thema’s als de kloof tussen een mooie droom en de harde realiteit, de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plek in een globaliserende wereld. Don Quichot lijkt een waanzinnige, maar de vraag rijst: kiest hij die rol niet actief? Want wie is er nu echt gek geworden: Don Quichot, of de wereld om hem heen? Tijd voor een nieuwe opera. Over: de herovering van de fantasie.

Muzikale en theatrale avonturiers

Het New European Ensemble brengt, samen met het Italiaanse La Fonte Musica, dat gespecialiseerd is in middeleeuwse muziek, het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot betoverende composities uit die periode in zijn partituur. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Beiden waren eerder deel van het team dat Vivaldi–Dangerous Liaisons tot een groot succes maakte. Stefano Simone Pintor neemt nu ook de regie voor zijn rekening, omringd door het fantastische OPERA2DAY-team voor decor, kostuums en licht. Dirigent Hernán Schvartzman leidt solisten en orkest door het meeslepende verhaal van onze luisterrijke Don Quichot!

  • '

    The company has created a 21st century recipe for opera that could almost certainly not have been imagined in any other era

    '
  • Opera Now
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger