OPERA2DAY

woensdag 30 mei 2012

Prinses Máxima sust gemoederen - facebookopera gestart

Prinses Máxima sust gemoederen - facebookopera gestart

De exclusief en intiem bedoelde ontmoeting van Don Giovanni met Prinses Máxima op het Haags Montessori Lyceum is gisteren op een blamage uitgelopen. De bijeenkomst werd verstoord door een reeks van bedrogen liefjes van de Don die hun gram kwamen halen. Assistent Leporello moest het met name bekopen, ook omdat Don Giovanni alleen via Skype van zich liet horen. Met alle commotie kreeg de facebookopera van OPERA2DAY over Don Giovanni wel een onverwacht enervende en energieke start. Op het prikbord van Don Giovanni worden binnenkort videobeelden van deze pijnlijke middag verwacht.

Ongenode gasten

Het begin van de ontmoeting met de Prinses was al ongelukkig te noemen. De centrale hal van het Montessori Lyceum was volledig gevuld met leerlingen van de school, wat een intiem samenzijn in feite onmogelijk zou maken. Daarbij was Don Giovanni ook nog eens niet op komen dagen. In een live skypeverbinding was te zien waarmee - of vooral met wie - de Don zich op dat moment feitelijk bezig hield. Assistent Leporello probeerde de situatie nog te redden door het strijkje dat was uitgenodigd voor de begeleiding van het samenzijn, dan maar een ‘grand concert’ te laten geven.  

Don Giovanni verwijt assistent Leporello de blamage (foto Dayna Casey)

Onaangename verstoringen

Het concert moest al snel worden afgebroken, omdat een drietal jongedames kwam informeren naar de status van hun relatie met Don Giovanni. Leporello wist ze nog tijdelijk af te schepen, maar bleek machteloos tegenover een furieuze Zerlina. Zij betrad het podium en zette Leporello lelijk te kijk, alles voor de ogen van de Prinses. Toen tot slot ook nog een dame in volledig bruidsgewaad verscheen, die eerder die dag door Don Giovanni bij het altaar was achtergelaten, was de maat voor de menigte leerlingen vol. Een serenade van de Don via Skype - begeleidt door de mobiele telefoon - mocht niet meer baten. Op energieke toon vroegen ze Don Giovanni te kennen dat ze hem liever zagen verdwijnen. Daarbij leken we wel in de finale van een opera van Mozart beland te zijn.

Leporello biedt excuses aan Prinses aan (foto Dayna Casey)

Prinses sust de gemoederen

Na afloop heeft Prinses Máxima met de van haar bekende charme de gemoederen nog aardig weten te bedaren. Ze voerde geïnteresseerde gesprekjes met Leporello, de bedrogen meisjes, de teleurgestelde musici en de organisatoren die Leporello had uitgenodigd om hem te helpen bij het ensceneren van de ontmoeting. Uiteindelijk verlieten alle betrokkenen met een opgeklaard gemoed en een hart onder de riem het pand. Van Don Giovanni ontbrak die avond elk spoor. Inmiddels blijken hij en Leporello wel weer actief of facebook, zie hier.

Prinses bedaart de gemoederen van bedrogen geliefden van Don Giovanni, de broer van een van de geliefden (nog in smoking van de bruiloft waarop Don Giovanni niet verscheen) een bezorgde docente van het Montessori Lyceum en van organisatoren die Leporello assisteerden. (foto Femmy Reijnders)

Foto boven aan pagina: Prinses Máxima applaudiseert voor strijkkwartet ondanks de vele verstoringen en het voortijdig afbreken van hun concert. Foto: Richard Mulder.

  • '

    De ene spraakmakende voorstelling na de andere

    '
  • Theaterkrant
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger