Terug naar overzicht

25 jun 2017 - 5 nov 2017

Schubert

in Scheveningen

'Schubert in Scheveningen' was een muziektheatraal hoogtepunt in het Festival Classique van juni 2017. In het najaar keerde de productie terug als dinervoorstelling. Een muzikale en culinaire belevenis over vis, zeelui, pure schoonheid en liefde op het eerste gezicht.

Al jaren wilde OPERA2DAY een voorstelling maken in de karakteristieke Visafslag, een van best bewaarde geheimen van de Scheveningse haven. Dagelijks wordt hier de vers gevangen vis aan land gehaald en verhandeld. En dat op een locatie die niet voor niets werd voorgedragen als Rijksmonument. Festival Classique gaf de kans om die voorstelling daadwerkelijk te maken. Voor een enthousiast publiek kwam in deze unieke omgeving de melancholische muziek van Schubert tot leven.


Maar de visafslag is niet alleen een verrassende locatie voor muziektheater. Het is sinds ook een geliefde plek voor pop-up diners, die onder de titel Zeevlam de culinaire wereld aangenaam verrasten en lovende recensies op restaurantgids Iens ontlokten. Samen met de bekende Haagse chefs Bart Nijhuis en Robin Collard creërde OPERA2DAY een totaalervaring en lieten we de wereld van de vissers samensmelten met de mooiste muziek van Schubert en bijzondere visgerechten met bijpassende wijnen.


Schubert in Scheveningen vertelt een verhaal op basis van de muziek van Schubert, die zo vaak vissers en hun weemoedige liefdes centraal stelde. Op zee, voor lange tijd verwijderd van hun schonen, hoor je ze haast de woorden verzuchten die Schubert toonzette: “Mijn hart is als het water, kent storm en eb en vloed.” Bariton Florian Just en accordeoniste Marieke Hopman voeren de eeuwige mooi muziek van Schubert uit, samen met het Eliot Quartet en een vocaal ensemble.


Schubert in Scheveningen was een coproductie van OPERA2DAY met Festival Classique en Zeevlam.


Over de voorstelling

Het verhaal

Vissers zingen drinkliederen op weg naar de kantine van de visafslag. Als een vissersmeisje passeert, verliest een van de vissers direct zijn hart. Maar hij verliest haar ook uit het oog. De visser laveert tussen hoop en wanhoop. Het onvermijdelijke noodlot van iedere visser volgt: met pijn in het hart vaart hij weg, het zeegat uit.

Repertoire

Franz Peter Schubert (1797 – 1828)
Wein und Liebe D. 901
Trinklied D 183
Ungarische Melodie D. 959 *
Menuet uit Strijkkwartet nr. 8 D. 112
Das Fischermädchen D. 957/10 **
Fragment uit eerste deel van Strijkkwartet nr. 13 ‘Rosamunde’ D. 804
Nacht und Träume D. 827 *
Ständchen D. 920 **
Sei mir gegrüsst D. 741 **
Fragment uit tweede deel van Strijkkwartet nr. 14 ‘Der Tod und das Mädchen’ D. 810
Fischerlied D. 364
* Arrangement voor accordeon Marieke Hopman
** Arrangement voor bariton en strijkwartet James Hewitt
Team

Cast & Crew

Bariton Florian Just

Eliot Quartet Rebecca Huber, Rachel Stroud, Sam Kennedy, Shuhei Takazawa (jun) / Rebecca Rosen (sep-okt-nov)

Accordeon Marieke Hopman

Vocaal kwartet
juni: David van Lith, Erik Slik, Jan Willem Baljet, Martijn de Graaf Bierbrauwer
sep-okt-nov: David van Lith, Arnout Lems, Thijs Haalstra, Philip Barkhudarov

Kantinebeheerder Fabian Smit

Concept en regie Serge van Veggel

Muziekadvies Dimitri van der Werf

Muzikale leiding Hernán Schvartzman

Assistent regisseur Femke Luyckx

Correpetitor Susan Ball, Hans Schellevis

Het diner wordt verzorgd door de chefs van Zeevlam.

Projectontwikkeling Festival Classique (Annemarie Goedvolk, Nadine Zijp), OPERA2DAY (Alice Gubler)

Productie Festival Classique (Hanna van de Ven)

Met dank aan

Kantine Visafslag (Ramón Arias de Bles)

Visafslag Scheveningen BV (Wim Harteveld)

Vrouwe Cornelia / Aquila Charter

Beeld