We reinvent opera to inspire
and move people today

Missie

OPERA2DAY maakt operavoorstellingen, die door de combinatie van relevante verhalen, meeslepende muziek en een krachtige enscenering de toeschouwer een betekenisvolle ervaring geven. Het samengaan van muziek, zang en theater kan ontroeren, verrassen, amuseren en inspireren – maar ook de ziel diep raken en emotionele en maatschappelijke onderwerpen voelbaar maken. Zo zorgt het bijwonen van een operavoorstelling voor een grote impact op de individuele bezoeker en daardoor voor een positief effect op de samenleving als geheel.

Voor OPERA2DAY gaan artistieke innovatie en het bereiken van een breed publiek hand in hand. De bron is de schatkamer van 400 jaar operarepertoire, die tot de nok toe gevuld is met geliefd repertoire én onontdekte partituren. Ook de componisten uit vervlogen tijden wilden hun publiek raken, maar ze werkten binnen andere conventies dan wij nu en de verhalen raken ons niet altijd zo direct als ze dat toen deden. Wij op onze beurt zoeken – historisch geïnspireerd – naar nieuwe middelen om dat doel te bereiken in onze eigen tijd.

Zo ontwikkelde OPERA2DAY in de loop der tijd een eigen signatuur die zich kenmerkt door een combinatie van kwaliteit, oorspronkelijkheid en toegankelijkheid. We spelen daarbij met alle aspecten van een voorstelling: de enscenering, de muziek, het verhaal, de theatercodes, de uitvoeringslocatie en de publieksbeleving. Verschillende gerenommeerde muziekensembles, dirigenten, musici en (internationale) zangers verbinden zich per productie met groot enthousiasme aan ons artistieke uitgangspunt.

OPERA2DAY ziet het liefst een breed en divers publiek in het theater. Vanuit onze uitvalsbasis in Den Haag bereiken we bezoekers in het hele land en internationaal, via onze tournees, coproducties en bijzondere projecten. Een operaliefhebber zit bij ons in de zaal naast iemand die er nog nooit eentje bezocht heeft. Beiden worden geraakt door de muziek en het verhaal – door de grote emoties die we allen delen. Daarom vormen educatie en participatie een onontbeerlijk onderdeel van het artistieke concept. In de tourneesteden organiseren wij voor jongeren – scholieren en studenten – en volwassenen zonder operabinding voorbereidende programma’s. Vervolgens nemen zij actief deel aan de voorstelling in de theaterzaal of het voorprogramma in de foyer. Zo gaan zij ’s avonds met hun familie en vrienden naar hún voorstelling: de opera waar ze heel wat over te weten zijn gekomen en waar ze zich sterk mee verbonden voelen. Ze zijn trots op hun eigen aandeel en hebben een onvergetelijke theateravond.

Een Engelse recensent schreef in 2017 dat OPERA2DAY met al haar ingrepen de opera had ‘reinvented’ voor het publiek van nu. Dat vat onze werkwijze mooi samen: we willen het genre opera en de afzonderlijke werken opnieuw uitvinden voor een publiek van nu. We werden zelf onverwacht door opera geraakt toen we tieners waren. Het veranderde ons leven. Nu willen wij de toeschouwer die geweldige ervaring geven.

We heten jou van harte welkom.

Serge van Veggel

Serge van Veggel

Algemeen Directeur / Artistiek Directeur

Biografie
Hernán Schvartzman

Hernán Schvartzman

Muzikaal directeur

Biografie
Harm Witteveen

Harm Witteveen

Zakelijk directeur

Doldie Noorduijn

Doldie Noorduijn

Projectleider & Casting

Henry Vorselman

Henry Vorselman

Chef de Bureau

Wim van de Laak

Wim van de Laak

Hoofd Marketing

Flora den Bieman

Flora den Bieman

Medewerker Communicatie & Content

Tiara Kobald

Tiara Kobald

Dramaturgie

Evelien Storm

Evelien Storm

Coördinatie Participatie & Educatie

Raad van Toezicht

Raad van Toezicht

Biografie
Serge van Veggel

Serge van Veggel

Algemeen Directeur / Artistiek Directeur

Serge van Veggel is een van de oprichters van OPERA2DAY. In de afgelopen jaren ontwikkelde hij er als artistiek leider, scenarist en regisseur een heel diverse reeks voorstellingen.

Vaak kiest hij daarbij voor een conceptuele aanpak, waarbij vanuit bestaand repertoire nieuwe werken worden gecreëerd. Dit gold bijvoorbeeld voor La troupe d’Orphée rond repertoire van Charpentier, Dolhuys Kermismet barokke lamenti, Dr. Miracle’s last illusion met romantisch repertoire en de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi – Dangerous Liaisons. Hij regisseerde daarnaast titels uit het repertoire als The Fairy Queen (Purcell), La Giuditta(Alessandro Scarlatti), Médée (Cherubini), Hamlet (Thomas), Carmina Burana (Orff) en The Fall of the house of Usher van Philip Glass (binnen de voorstelling Opera Melancholica). Hij maakte het libretto en de regie voor de nieuwe opera Mariken in de tuin der lusten, met muziek van Calliope Tsoupaki. Over het maakproces daarvan maakte cineaste Sonia Herman Dolz de film Mariken, visioen van een opera. Daarnaast maakte hij muziektheatervoorstellingen en geënsceneerde recitals binnen en buiten OPERA2DAY. Voor Scapino Ballet Rotterdam ontwikkelde hij in 2023 met drie choreografen Song of the dark forest.

Hernán Schvartzman

Hernán Schvartzman

Muzikaal directeur

Hernán Schvartzman heeft gewerkt met ensembles als Vox Luminis, ASKO|SCHOENBERG, Nederlandse Bachvereniging,  Gelders Orkest, Dortmunder Philharmoniker, het orkest van de Oude Muziek-afdeling van het Koninklijk Conservatorium,  New European Ensemble, Nederlands Kamerkoor, Nederlands Radiokoor, Capella Amsterdam en Tetraktys.

Hernán is de muzikaal leider van de Nederlandse stichting OPERA2DAY en werkt als gastdirigent voor andere gezelschappen als Juventus Lyrica, Muziektheater Transparant, Nederlandse Reisopera en Monteverdi Festival di Cremona. Zijn operarepertoire bestaat o.a. uit: Mozart-Da Ponte trilogy, Zauberflöte (Opera van het jaar 2013 in Argentinië), Cherubini’s Médee, Charpentier’s La Troupe d’Oprhée (Opera van het jaar 2014 in Nederland), een wereldpremière van Tsoupaki’s Mariken in de tuin der lusten, Gluck’s Orfeo ed Euridice, Monteverdi’s l’Orfeo, Rossini’s Le Comte Ory en Thomas’ Hamlet (genomineerd voor de VSCD-prijs ‘Ovatie 2018’).

Hernán Schvartzman behaalde cum laude zijn master orkestdirectie en oude muziek operadirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten waren Jac van Steen, Kenneth Montgomery, Jos van Veldhoven, Ton Koopman, Reinbert de Leeuw, Peter van Hegyen en Michael Chance.

Hernán maakte onderdeel uit van de selectiecommissie voor de “Composers Showcase”, georganiseerd door de  BBC National Orchestra of Wales (BBC NOW), waar hij prijswinnende kamermuziekstukken opnam met de houtblazers van de BBC NOW. Hernán geeft les in “Ensemble Leading” aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en was de hoofdadviseur klassieke muziek van het Argentijnse Ministerie van Cultuur voor de opening van het Centro Cultural Kirchner, waar hij bovendien masterclasses gaf aan Argentijnse dirigenten, samen met het Argentinean National Youth Orchestra.

Hernán Schvartzman ontving de prestigieuze “Huygens” Scholarship, toegekend door het Nederlandse Rijk, en werd ook uitgeroepen tot “Musical Top Talent”, “Creative top Talent” en “Cultural ambassador of the City” door de Gemeente Den Haag.

Hernán werd genomineerd tot Best Argentinean Conductor of the Year 2014 door de Argentinean Association of Musical Reviewers.

Harm Witteveen

Harm Witteveen

Zakelijk directeur

Doldie Noorduijn

Doldie Noorduijn

Projectleider & Casting

Henry Vorselman

Henry Vorselman

Chef de Bureau

Wim van de Laak

Wim van de Laak

Hoofd Marketing

Flora den Bieman

Flora den Bieman

Medewerker Communicatie & Content

Tiara Kobald

Tiara Kobald

Dramaturgie

Evelien Storm

Evelien Storm

Coördinatie Participatie & Educatie

Raad van Toezicht

Raad van Toezicht

Michaël Nieuwenhuizen (voorzitter)

Michaël Nieuwenhuizen heeft ruim 40 jaar ervaring in functies als bestuurder, adviseur, beleidsmedewerker, programmamanager, lobbyist en toezichthouder. Hij staat in de kunst- en cultuursector bekend als een optimistische aanhouder die er in combinatie met een groot netwerk een brede agenda op nahoudt. Michaël koppelt  inhoudelijke kennis van muziek, beeldende kunst, erfgoed en media met zakelijke en bestuurlijke ervaring. Als creatief en strategisch denker is hij sterk in het uitzetten en profileren van een nieuwe koers en het realiseren van draagvlak.

Fatma Kaya

Fatma Kaya (1969) is een verbinder pur sang en maatschappelijk betrokken tot op het bot. Zij werkt als relatiemanager voor de Stichting JOGG, die staat voor een gezonde jeugd, gezonde toekomst en met gemeenten in heel Nederland hier aan werkt. Fatma heeft altijd gewerkt in de non-profit sector voor onder andere vakbonden, overheden en onderwijsinstellingen. Zij was zes jaar lang lid van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg, was voorzitter van stichting Women at Work in Den Haag en is lid van Rotary Club ’s Gravenhage Kijkduin.

Guus Mostart

Guus Mostart studeerde aanvankelijk geneeskunde. Met een beurs van het toenmalige ministerie van C.R.M. volgde hij een stage-management opleiding aan het London Opera Centre waarna hij in dienst trad bij de Nederlandse Operastichting onder Hans de Roo. In 1977 vertrok hij naar het Glyndebourne Festival waar hij van Staff Producer opklom tot Associate Director en Director of Production voor de Glyndebourne Touring Opera. In de ruim 40 jaar dat Guus werkzaam is geweest in de operawereld bekleedde hij verschillende functies waaronder Directeur Artistieke Zaken Nederlandse Opera, Artistic Director Vancouver Opera, Director of Artistic Administration & Dramaturgy English National Opera en Intendant van de Nationale Reisopera.

George Oostrom

George Oostrom is voormalig CEO van een multinational op het gebied van claimsmanagement. Hij heeft in verschillende landen gewerkt en was verantwoordelijk voor de bedrijfsactiviteiten in de Benelux en Frankrijk. Hij is lid van het NIVRE – het Nederlands Instituut van Register Experts, waarvan hij gedurende verschillende jaren (vice-)voorzitter is geweest. Hij is als bestuurslid nog steeds verbonden aan de stichting Calamiteiten en Projecten, een aan het NIVRE gelieerde stichting. Verder is George lid van verschillende besturen die gerelateerd zijn aan de verzekeringssector, zoals het Institute of Financial Crime, en is hij actief als redactielid bij de Stichting Salvage van de gezamenlijke brandverzekeraars. George Oostrom heeft een grote passie voor opera en klassieke muziek.

Lotte Pierik (junior lid)

Lotte Pierik studeerde in 2020 af aan de opleiding Muziektheater, aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten. In 2019 ontving zij het Stipendium Muziektheater van Erasmus University Rotterdam. Ze koos ervoor om in begin 2023 het roer om te gooien, en zich te focussen op posities achter de schermen. Zij is nu werkzaam als Assistent Artistiek- en Zakelijk Directeur bij zowel Wende Snijders als Stichting MusicalMakers.