OPERA2DAY

donderdag 20 juni 2024

'De Apocalyps' op Bachfest Leipzig sluit dynamisch seizoen af

'De Apocalyps' op Bachfest Leipzig sluit dynamisch seizoen af

Het afgelopen seizoen was ons drukste seizoen ooit. Met onze eigen productie J.S. Bach - De Apocalyps, en de co-producties Song of the dark forest en Mozarts Zauberflöte - the next generation speelden we 100 voorstellingen in 35 steden die ruim 45.500 bezoekers trokken. Daarnaast maakten we de podcastserie Jan van Leiden en het einde der tijden, die meer dan 158.000 keer werd gedownload.

J.S. Bach - De Apocalyps

Met de Nederlandse Bachvereniging toerden we met J.S. Bach - De Apocalyps langs de grote zalen in 17 steden. Wat begon als een idee in 2019 werd op 10 en 11 juni afgesloten op het Bachfest Leipzig, de thuisstad van de grote meester. We werden juichend onthaald door het publiek en getrakteerd op een minutenlang applaus.

Internationale pers

Ook de pers was in groten getale in Leipzig aanwezig, en vond hun weg naar de voorstelling. 'Hernán Schartzman haalt met de Nederlandse Bachvereniging het maximum aan dramatiek uit de Bachdelen' aldus de Leipziger Volkszeitung. 'De weelderige countertenor James Hall, die zijn stem leent aan zowel bisschop Franz von Waldeck als de revolutionaire profeet Jan Matthijsz, de sopranen Michaela Riener en Lauren Armishaw, de overgrote meerderheid van de vele andere solisten en het koor van de Bachvereniging, dat ook scenisch overtuigt, laten niets te wensen over'.

'Versteld staan'

De Spaanse krant El País is positief over de voorstelling en het concept: 'Zowel de enscenering van Serge van Veggel als de muzikale leiding van Hernán Schvartzman houden het publiek voortdurend geboeid' om de recensie af te sluiten met: 'Opgevoerd in de Opera van Leipzig voor een overwegend jong publiek, is Die Apokalypse een zeer aan te bevelen mogelijkheid om Bachs muziek in een operatheater te horen, hoezeer sommigen zich ook opwinden bij de gedachte alleen al'.

De Süddeutsche Zeiting tenslotte vindt dat 'de opera die Bach nooit schreef' 'een experiment' is dat 'niet alleen musicologen versteld [zal] doen staan'. De krant wijst op de parallelen met de hedendaagse politieke ontwikkelingen. 'Het is verbazingwekkend hoe juist deze politieke processen zichtbaar worden gemaakt in deze Bach-opera. Minstens zo verrassend is hoe Bachs oorspronkelijke muziek uit allerlei werken - van de Matthäus Passion tot de Hohe Mis - heel precies de door emoties getriggerde verloop van die politieke processen weet te tekenen en vaak ook de ontwikkeling ervan voorziet.'

Song of the dark forest: lof voor zanger Andrii Ganchuk

Eind oktober 2023 ging Song of the dark forest in première. In deze voorstelling, een co-productie met het DoelenEnsemble en Scapino Rotterdam, werd het tragische verhaal van de oorlog bezongen. Een onbekende soldaat, zwevend tussen leven en dood, verlangt terug naar zijn geliefden maar wordt ook achtervolgd door herinneringen aan het strijdtoneel. Met indringende liederen en dans van vier choreografen komt dit tijdloze verhaal tot leven. Lof kreeg zanger Andrii Ganchuk, bij wie de ‘zware inhoud in kundige handen’ was (de Volkskrant). De liederen zijn ‘alle prachtig gearrangeerd en uitgevoerd door het DoelenEnsemble’, aldus de Theaterkrant.

Mozarts Zauberflöte - the next generation veroverde de harten van het publiek

We trapten het seizoen af met het vervolg van de tournee van Mozarts Zauberflöte - the next generation, dat we samen maakten met de Theateralliantie. De voorstelling maakte bij het publiek veel los. Niet eerder maakten we een voorstelling mee waarin zo uitbundig werd gelachen, maar ook een traan werd weggepinkt. 'In tijden niet zo'n vermakelijk, muzikaal en humoristisch stuk gezien. Veel gelachen!’, aldus een van de bezoekers.

  • '

    It is hard to think of an opera company less conventional than OPERA2DAY

    '
  • Opera Now
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger