Terug naar overzicht

10 jan 2021 - 28 jun 2021

The Mad King

Maniakaal muziektheater

The Mad King ging in première in januari 2021 met een live stream vanuit de Koninklijke Schouwburg Den Haag

Tijdens de lockdown vanwege de Covid 19 pandemie hield OPERA2DAY de blik gericht op de toekomst, waarin de zalen hopelijk weer heerlijk vol zouden zitten. Voor het zover was bracht het gezelschap met het New European Ensemble en in samenwerking met Museum Speelklok The Mad King. Een meeslepende en kleurrijke theaterbelevenis, met muziek van Peter Maxwell Davies, Georg Friedrich Händel en Brendan Faegre. De productie kon geheel volgens de coronamaatregelen worden uitgevoerd. De maatregelen rondom corona maakten dat de voorstelling in januari 2021 digitaal in première ging, met de Engelse bariton Charles Johnston als ‘mad king’. Uiteindelijk konden er aan het einde van het seizoen nog een aantal voorstellingen live worden gespeeld voor de toegestane beperkte publieksaantallen, gezongen door de Nederlandse bariton Wiebe-Pier Cnossen.


Het verhaal

Bekijk de trailer of lees kort over het verhaal

Trailer

Trailer The Mad King

Eight Songs for a Mad King

In The Mad King trakteren OPERA2DAY en het New European Ensemble het publiek op een meeslepende en kleurrijke theaterbelevenis, waarin een machtige man in isolatie zijn wanen bestrijdt, er een vreemde gast zijn intrede doet, er wonderlijke klanken klinken en we op de vleugels van de kunst voor even coronaproof mogen ontsnappen aan onze afzondering.

Omringd door zijn vreemdsoortige vogelverzameling zwengelt de man zijn draaiorgel aan en raakt bevlogen door klank en kleur van merkwaardige mechanische instrumenten: alles om de kakelende stemmen in zijn hoofd te smoren. Maar dan vliegt er een vreemde gast binnen. Het is een trekvogel uit Azië, die zijn intrek neemt in een van de kooien en zo een bedreiging vormt voor de magnifieke zangvogels. Het begin van een vrije val, die hem dwingt zijn angsten, overtuigingen en gewoontes onder ogen te zien.

Ingebed in de voorstelling zijn de legendarische “Eight Songs for a Mad King” van componist Peter Maxwell Davies, die hun oorsprong vinden in de geschiedenis. Hij liet zich inspireren door George III van Engeland, de vorst die behalve de Amerikaanse koloniën ook zijn verstand verloor. Zo gebruikte de koning de deuntjes uit een mechanische orgeltje om zijn verzameling goudvinken te leren zingen. Deze melodietjes zette Peter Maxwell Davies in 1969 om in een scala aan muziekstijlen die een schrijnend theatraal verslag vormen van waanzin en verstandsverbijstering. Deze doldwaze en buitenissige liederen vormen de ultieme uitdaging voor een bariton, die zijn stem van angstaanjagend hoog naar hartverzakkend laag moet gebruiken, en van wie een extreme expressiviteit wordt gevraagd.

In The Mad King van OPERA2DAY en het New European Ensemble klinken de acht liederen te midden van de fabuleuze fantasieën van de geïsoleerde man. Een hoofdrol is daarin weggelegd voor de muziek van Georg Friedrich Händel, de hofcomponist van George III. De muziek uit zijn opera’s en oratoria, ook vol vogelzang en volksmuziek, voegt zich op wonderschone wijze in dit verhaal – gearrangeerd voor een scala aan instrumenten (conventioneel en mechanisch) die tezamen het universum van The Mad King tot klinken brengen.

De Italiaanse Stefano Simone Pintor regisseert de voorstelling. Eerder schreef hij voor OPERA2DAY het libretto voor het zeer succesvolle Vivaldi – Dangerous Liaisons. De baritons Charles Johnston en Wiebe Pier Cnossen alterneren als de maniakale man – omringd door zes gekooide musici van het New European Ensemble. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman; de vormgeving van het muzikale universum is van componist en arrangeur Brendan Faegre. Bijzonder om te noemen is de samenwerking met Museum Speelklok – de specialist op het gebied van mechanische orgels en muziekinstrumenten.

Cast & Crew

Persfoto’s Marco Borggreve

OPERA2DAY & NEW EUROPEAN ENSEMBLE PRESENTEREN 
IN SAMENWERKING MET MUSEUM SPEELKLOK 
THE MAD KING
ARTISTIEK TEAM

Concept en regie Stefano Simone Pintor
Muziek Peter Maxwell Davies, Georg Friedrich Händel, Brendan Faegre
Libretto “Eight Songs for a Mad King” Julian Randolph Stowe, naar teksten van koning George III
Vormgeving muzikaal universum Brendan Faegre
Muzikale leiding Hernán Schvartzman
Artistieke leiding New European Ensemble Emlyn Stam
Scenografie Herbert Janse
Lichtontwerp Uri Rapaport
Geluidsontwerp Arne Bock
Technisch producent Ronald Tebra
Kostuums Mirjam Pater
Kap en grime Nienke Algra

CAST

Bariton Charles Johnston of Wiebe Pier Cnossen
Mimespeler Bodine Sutorius
Ensemble Zes musici van het New European Ensemble (op het toneel)

Artistiek team

Concept en regie Stefano Simone Pintor

Muziek Peter Maxwell Davies, Georg Friedrich Händel, Brendan Faegre

Libretto “Eight Songs for a Mad King” Julian Randolph Stowe, naar teksten van koning George III

Vormgeving muzikaal universum Brendan Faegre

Muzikale leiding Hernán Schvartzman

Artistieke leiding New European Ensemble Emlyn Stam

Scenografie Herbert Janse

Lichtontwerp Uri Rapaport

Geluidsontwerp Arne Bock

Technisch producent Ronald Tebra

Kostuums Mirjam Pater

Kap en grime Nienke Algra

Cast

Bariton Charles Johnston of Wiebe Pier Cnossen
Mimespeler Bodine Sutorius
Ensemble Zes musici van het New European Ensemble (op het toneel)

In de pers

Recensie-overzicht

Een gouden greep

In het suggestieve decor van Herbert Janse zagen we zanger Charles Johnston, de musici van het New European Ensemble en mimespeler Bodine Sutorius als lievelingsvogel die later ook de omineuze indringer gestalte gaf. ‘Gorgeously designed’ en ‘the visuals were superb’ merkte Opera Now journalist Robert Hugill op in zijn online recensie. Il Giornale della Musica vond dat de musici ‘fantastisch als vogels waren gekleed’ door kostuumontwerper Mirjam Pater en het Duitse O-Ton prees zowel de ‘weelderige aankleding’ als het ‘hoge muzikale niveau’. Theaterkrant schreef over het ‘wonderlijke, kakofonische vogeluniversum’ en Opera Magazine noemde het een ‘waanwereld […] met spookachtige vogels’. ‘Musici als gekooide vogels, kan het symbolischer in coronatijd?’ en ‘Een gouden greep’, aldus NRC.

Bariton Charles Johnston ontving veel lof voor zijn buitengewone optreden. Theaterkrant schreef ‘Schijnbaar moeiteloos manoeuvreert Johnston tussen de allerlaagste en de allerhoogste regionen van zijn stembereik.’ Robert Hugill noemde zijn prestatie een ‘bravura performance, and rather disturbing’ en NRC merkt op: ‘Maniakaal brul- en krijswerk, maanziek geprevel, dierlijke keelklanken; Johnston beheerst het allemaal en schudt met zijn kopstem vervolgens even gemakkelijk een vloeiende Händel-aria uit zijn groezelige mouw.’ Het Duitse O-Ton noteerde een ‘mimische en muzikale glansrol’.

We zijn heel verheugd over de ontvangst van de totaalbeleving die regisseur Stefano Simone Pintor maakte rondom de Eight songs for a Mad King. OPERA2DAY is altijd op zoek naar de dialoog van onze eigen tijd met stukken uit het verleden. We voelen ons hierin aangemoedigd door de recensie van Bachtrack, die maar liefst de maximale vijf sterren gaf en opmerkte: ‘Een uitvoering van de Eight Songs die relatief ver verwijderd is van het origineel en toch als portret van een verwarde geest dichterbij komt dan welke productie dan ook die zich beperkt tot de muziek van Peter Maxwell Davies. Een schoolvoorbeeld van wat OPERA2DAY onderscheidend maakt: de verbinding tussen good old opera en onze eigen tijd.’

Foto & video

Bekijk de trailer en teaser

Trailer The Mad King

Teaser The Mad King