Terug naar overzicht

10 jun 2015 - 12 jun 2015

Etudes

The Art of Performing

De uitvoering van muziek is een kunst op zich. Niet alleen in de technische bespeling van het instrument of de techniek van het zingen, maar ook in het bereiken van oprechte zeggingskracht, en het zorgen dat er echt contact met het publiek ontstaat. In de afgelopen decennia begeleidde ‘physical theatre coach’ Willy Verkuil generaties zangers en instrumentalisten bij die kunst van het uitvoeren.

Als hommage aan het werk van Willy Verkuil gaf OPERA2DAY haar de kans om een voorstelling te maken, volledig gebaseerd op haar materiaal. We nodigden drie musici, een zangeres en een componiste uit om gedurende langere tijd haar workshops te volgen. Willy Verkuil gaf hen eenvoudige oefeningen, met veel ruimte voor improvisatie. Dat leverde adembenemende muzikale en scenische momenten op, kwetsbaar en menselijk, maar ook onverwacht grappig.


Vol verwondering ontdekten we dat als de oefeningen van Willy Verkuil in een ononderbroken stroom worden uitgevoerd, de toekijker er haast door wordt betoverd. Dat is dan ook de basis van deze voorstelling: een verzameling oefeningen, oftewel ‘Etudes’. De etude is een stuk voor studie, maar sommige componisten hebben juist in dat genre hun ware genie laten zien. Een voorstelling anders dan andere voorstellingen, zonder verhaal, bijna als een dans. Het is alsof we even stil staan bij het uitvoeren zelf, tussen onze andere voorstellingen door.


Over de voorstelling

Meer informatie over de maker(s) van de voorstelling

Het verhaal

Het wonder van het uitvoeren

Samensteller Willy Verkuil over deze voorstelling en het traject er naar toe.

“Jaren geleden heb ik het vak “The Art of Performing” ontwikkeld met als doel musici door middel van een betere fysieke bewustwording vaardigheden te geven om het lichaam als een goed gestemd instrument te hanteren. Daarmee kan de musicus zich als podiumkunstenaar beter presenteren. Ook kan hij zijn persoonlijk instrument (het lichaam) beter in harmonie brengen met het muziek instrument.

Musici worden niet alleen door het publiek gehoord, maar ze worden ook gezien. Het zijn geen acteurs maar wel performers. Tijdens een reeks workshops hebben we materiaal ontwikkeld om de musici (nog zonder instrument) in balans te brengen met de musicerende musicus. Dit echter zonder hen te laten acteren. Voor allen was dit een ware uitdaging.

Alles wat je dag in dag uit doet is in feite een training. Door deze training vindt een musicus uiteindelijk de balans met zichzelf en zijn muziekinstrument. Tijdens de workshops kregen de musici de gelegenheid onderzoek te doen om op een nieuwe manier naar het vak te kijken, dit uit te proberen en in praktijk te brengen. Musici zijn over het algemeen gewend aan korte voorbereidingen. Het was dan ook een grote uitdaging musici te vinden die als experiment een lang werkproces wilden aangaan.

In de workshops ontstond er geleidelijk aan een format, dat als basis voor de voorstelling zou kunnen dienen. Ook werd gaandeweg de muziek een onderdeel van het proces, en daarmee ook van de voorstelling. De visuele en muzikale ingrediënten lopen in de voorstelling in elkaar over en vormen één geheel. Het vertelt geen verhaal maar geeft ruimte voor associatie.”

Team

Concept en regie Willy Verkuil

Theorbo, barokgitaar Regina Albanez

Hobo, blokfluit Robert de Bree

Sopraan Camille Hesketh

Barokcello Nina Hitz

Performer, toonzettingsadvies Maya Verlaak

Kostuums Joost van Wijmen

Lichtontwerp Paul van Laak

Grafische vormgeving auto-public

Trailer

Bekijk de trailer