OPERA2DAY

This isolation drives me mad(?)


Veel wereldproblemen zouden worden opgelost als we allemaal wat vaker muziek zouden maken, aldus neuropsycholoog Erik Scherder. Daar zijn wij het zo mee eens! Van samen muziek maken worden we slimmer en creatiever, én onze psychische gezondheid gaat erop vooruit. Dat kunnen we wel gebruiken in deze roerige tijden! 

Met dit uitgangspunt ontwikkelde OPERA2DAY een nieuw, corona-proof educatieproject voor het voortgezet onderwijs.

Wat?
In twee workshops van ieder 90 minuten componeren de leerlingen zelf een mini-opera met de (werk)titel ‘This isolation drives me mad(?)’. Ze gaan aan de slag onder leiding van een ervaren docent schoolmuziek, die bovendien operazangeres is. De leerlingen schrijven zelf teksten voor het libretto. Voor de muziek gebruiken ze alles wat voor handen is: hun eigen stem, van thuis meegebrachte spullen, materialen uit het klaslokaal, wellicht wat instrumenten, en natuurlijk ook de stem van de workshopdocent.
Het eindresultaat van de workshops nemen we op en delen we in een playlist. Zo kunnen de leerlingen ook de composities van andere klassen en scholen beluisteren.
Wij verheugen ons op twee actieve en creatieve workshops, waarin al doende ook onderwerpen als ‘wat is opera?’ en ‘wanneer is iets eigenlijk kunst?’ ter sprake komen.

Wie, waar, wanneer?
Het project is geschikt voor alle leerjaren van het vmbo-t, havo en vwo. De workshops vinden plaats op school, en worden per klas gegeven (maximaal 30 leerlingen).
Bij deelname van meerdere klassen/groepen van dezelfde school plannen we die graag achter elkaar op dezelfde dag(en) in.
OPERA2DAY geeft de workshops bij voorkeur in de periode januari-maart 2021, maar later in het schooljaar is bespreekbaar.

Schoolvoorstelling (optioneel)
Dit educatieproject wordt inhoudelijk geïnspireerd door de nieuwste productie van OPERA2DAY. Het is mogelijk om, als uitbreiding van het workshopprogramma, een besloten schoolvoorstelling van deze productie te bezoeken.
Er zijn schoolvoorstellingen op 5 februari om 16:30uur in TAQA Theater de Vest in Alkmaar, en op 18 februari en 12 maart om 16:30uur in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
Wilt u liever niet met uw klas(sen) naar het theater? Geen probleem, het workshopprogramma kan ook prima gedaan worden zónder afsluiting met een voorstellingsbezoek.
Let op: in tegenstelling tot het educatieproject is de voorstelling uitsluitend geschikt voor bovenbouwklassen. Neem contact op voor meer informatie.

Wat kost het?
De kosten bedragen € 250 per klas. Als u ook een schoolvoorstelling met uw leerlingen wilt bezoeken, komt daar nog eens €50 per klas bij.
Betalen met de Cultuurkaart is mogelijk.

Contact
Voor meer informatie, overleg en boekingen, neem contact op met Mieke van der Ven:
educatie@opera2day.nl / 06-23365583

  • '

    Hier werd Musiktheater wirklich das, was es eigentlich sein soll: Mehr als die Summe aller Bestandteile

    '
  • O-TON
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger