OPERA2DAY

woensdag 26 april 2023

Lees de 1042 nieuwe verhalen over Don Quichot

Lees de 1042 nieuwe verhalen over Don Quichot

OPERA2DAY toerde begin 2023 door het land met de voorstelling De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha, naar het gelijknamige beroemde boek. Tegelijkertijd schreven ruim schrijvers in het hele land, jong en oud, nieuwe avonturen voor Don Quichot, waarbij zij zich lieten inspireren door hun eigen leven. Een selectie van 100 verhalen is nu gebundeld in een e-boek.

Alle nieuw-geschreven avonturen tref je aan op deze website en maken bovendien deel uit van de voorstellingsavond. 

Download gratis het e-boek De verhalen van Don Quichot

1042 nieuwe verhalen. Een selectie van de honderd mooiste, indrukwekkendste, avontuurlijkste hebben we gebundeld in een e-boek. De verhalen van Don Quichot. Het e-boek is te downloaden als pdf.

HOE WE OP HET IDEE KWAMEN OM NIEUWE VERHALEN TE SCHRIJVEN

We lieten ons bij dit idee inspireren door een gebeurtenis in het leven van de schrijver. Toen Miguel de Cervantes zijn boek schreef, werd het direct een groot succes. Het was zelfs zo populair dat andere schrijvers een graantje wilden meepikken en aan de haal gingen met de personages. Om daar korte metten mee te maken besloot Cervantes om tien jaar later zelf maar een vervolg te schrijven. In beide boeken speelt hij een geraffineerd spel met fictie en werkelijkheid. Zo zijn de personages in het tweede boek beroemd geworden door het eerste boek. Cervantes laat zijn personage Don Quichot zelfs openlijk verwijzen naar de verhalen die andere schrijvers over hem publiceerden.

OVER HET VERHAAL EN DE THEMATIEK VAN DON QUICHOT

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een gloednieuwe opera, gebaseerd op de gelijknamige roman van Cervantes uit de 17e eeuw. In deze literaire klassieker probeert de hoofdpersoon zich te ontdoen van een leven vol sleur. Op zoek naar een zinvoller bestaan laat hij zich volledig meeslepen door de ridderromans die hij leest. Zo ver zelfs, dat hij besluit om zijn huis en eigendommen te verlaten om met zijn ​​paard door het land te rijden, gekleed als een middeleeuwse ridder onder de naam Don Quichot van La Mancha. Samen met zijn knecht Sancho Panza gaat hij op zoek naar onmogelijke avonturen. En omdat in de fantasie van Don Quichot alles gebeurt zoals in zijn boeken, ziet hij een eenvoudige herberg aan voor een kasteel met torens en een slotgracht, een rondreizende jonkvrouw voor een ontvoerde prinses die gered moet worden, en windmolens voor reuzen die verslagen moeten worden…

Een grappig boek over een dwaze held die leeft in een fantasiewereld, en die zich met goede bedoelingen maar onhandige daden min of meer belachelijk maakt? Ja… maar dit verhaal is meer dan dat. Gaandeweg komt de lezer erachter dat Don Quichot zich grotendeels bewust is van zijn eigen waanzin. En wie is er dan nu eigenlijk gek? Een man die durft te dromen en die strijdt voor zijn idealen? Of is de ware waanzinnige iemand die zijn dromen verstikt achter de plichten van het dagelijks leven?

De boodschap van Don Quichot is na 400 jaar nog enorm actueel. Regisseur Stefano Pintór: “We hebben de neiging ons eigen leven te ‘consumeren’ door op te gaan in het enorme aantal activiteiten dat wij elke dag verrichten. We moeten productief zijn. We moeten geld verdienen om ons te kunnen omringen met bezit. Dit moderne idee van succes heeft ons vermogen om te dromen gestolen, omdat we niet meer in staat zijn iets te dromen dat niet te behalen valt door middel van geld of macht.”

  • '

    In Den Haag voltrekt zich een waar mirakel

    '
  • Theaterkrant
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger