OPERA2DAY

maandag 23 januari 2023

Don Quichot bestormt de theaters: tournee start deze week in Tilburg

Don Quichot bestormt de theaters: tournee start deze week in Tilburg

Op zondag 22 januari ging De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha in première in een volle zaal in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Onze gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuw gecomponeerde muziek én middeleeuwse muziek, begint nu aan een tournee door het hele land: van Groningen tot Breda en van Amsterdam tot Nijmegen. Een avontuurlijke voorstelling van de makers die eerder de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi–Dangerous Liaisons tot een succes maakten. De kaartverkoop is in volle gang. 

Wonderbaarlijk en ontroerend

Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een van de bekendste werken uit de wereldliteratuur. Een boek dat ook al eeuwenlang inspireert; we vonden zeker negentig opera’s met Don Quichot in de hoofdrol. Maar bijna al die opera's nemen slechts één of enkele passages uit het zo'n 1000 pagina's omvattende boek, of brengen het karakter terug tot een eenvoudige dwaas. Maar wie het boek als geheel bekijkt ziet dat het verrassend modern is. Het werk behandelt thema’s als de kloof tussen een mooie droom en de harde realiteit, de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plek in een globaliserende wereld. Don Quichot lijkt een waanzinnige, maar de vraag rijst: kiest hij die rol niet actief? Want wie is er nu echt gek geworden: Don Quichot, of de wereld om hem heen? Tijd voor een nieuwe opera. Over: de herovering van de fantasie.

Muzikale en theatrale avonturiers

Het New European Ensemble brengt, samen met het Italiaanse La Fonte Musica, dat gespecialiseerd is in middeleeuwse muziek, het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot betoverende composities uit die periode in zijn partituur. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Beiden waren eerder deel van het team dat Vivaldi–Dangerous Liaisons tot een groot succes maakte. Stefano Simone Pintor neemt nu ook de regie voor zijn rekening, omringd door het fantastische OPERA2DAY-team voor decor, kostuums en licht. Dirigent Hernán Schvartzman leidt solisten en orkest door het meeslepende verhaal van onze luisterrijke Don Quichot!

  • '

    OPERA2DAY bewees opnieuw dat men rekening moet houden met dit Haagse opera-bedrijf, dat vanuit traditie de ene sensationele voorstelling na de andere realiseert

    '
  • Theaterkrant
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger