OPERA2DAY

woensdag 26 januari 2022

Nieuwe Bach-opera in première, niet op tournee

Nieuwe Bach-opera in première, niet op tournee

Van januari tot en met maart 2022 zouden OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging in het kader van het 100 jarig bestaan van de laatste partij een unieke operaproductie 26 maal op het toneel brengen: J.S. Bach - De Apocalyps, oftewel ‘de opera die Bach nooit schreef’. Helaas hebben wij vanwege de maatregelen zoals afgekondigd in de persconferentie van 25 januari moeten besluiten dat we deze productie wel in première kunnen laten gaan, maar de tournee moeten annuleren.

 

Verschillende argumenten nopen ons hiertoe. In de eerste plaats leidt de beperking van de anderhalve meter-maatregel ertoe dat de groep bezoekers nauwelijks groter zal zijn dan de groep van 70 personen op en achter het toneel. De verhouding is niet alleen zoek, maar leidt ook tot financiële verliezen die we niet kunnen verantwoorden of dragen. Voorts zouden we een belangrijk deel van onze doelstellingen niet waar kunnen maken. We slagen er door de maatregelen niet in om het beoogde brede en diverse publiek te bereiken, waaronder vele jongeren en participanten – nu ook onze aan de opera gerelateerde educatie- en participatietrajecten sneuvelen vanwege de 1,5 meter. Ook een maatschappelijk programma dat aansluit op de thematiek van de voorstelling zou niet levensvatbaar kunnen worden neergezet. We kunnen dus niet de impact maken met de voorstelling die deze verdient.

Dat neemt niet weg dat we tot dit moment een voorstelling hebben kunnen repeteren en monteren waar we meer dan trots op zijn. We zijn nagenoeg klaar om hem te spelen. En om de voorstelling waarlijk volgroeid achter te laten voor de toekomst, kiezen we er voor om de voorstelling met alle zangers, instrumentalisten en acteurs volledig af te maken. Daarom spelen we nu wel een voor dat voltooiingsproces noodzakelijke try out (Haarlem 30 januari), een voorpremière en première (Den Haag 8 en 9 februari). Een heel klein aantal bezoekers zal daarbij aanwezig kunnen zijn.

We zijn verdrietig en teleurgesteld dat we deze productie, waar we in de afgelopen twee jaar, voor sommigen dagelijks, met zoveel energie en laverend langs de beperkingen van de pandemie (repeteren met mondkapjes, uitval van medewerkers wegens quarantaine of ziekte, al geannuleerde voorstellingen, onduidelijkheid over kaartverkoop) zo enthousiast aan gewerkt hebben, nu moeten uitstellen naar 2024: het jaar waarin er weer ruimte is in de agenda’s van de Nederlandse Bachvereniging en OPERA2DAY.

  • '

    OPERA2DAY demonstrates that there is a brave new world of opera out there which has yet to be fashioned

    '
  • Arts Talk Magazine
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger