OPERA2DAY

woensdag 17 oktober 2018

'Hamlet' naar Argentinië - opnieuw samenwerking met Juventus Lyrica

'Hamlet' naar Argentinië - opnieuw samenwerking met Juventus Lyrica

Na Così fan tutte, Don Giovanni en Le comte Ory brengt OPERA2DAY opnieuw een opera op de planken met het Argentijnse gezelschap Juventus Lyrica. Op 5 november vindt in Buenos Aires de première plaats van onze nieuwe co-productie: Hamlet van Ambroise Thomas. De voorstelling is gebaseerd op de compacte versie van Hamlet die OPERA2DAY vorig seizoen 25 keer heeft gespeeld in Nederland en België. Hernán Schvartzman, de muzikaal leider van OPERA2DAY, dirigeert ook de voorstellingen in Argentinië. 

Onze versie van Hamlet maakte indruk. “Hamlet re-invented in The Hague” schreef Robert Hugill in zijn recensie voor Opera Now. Dirigent Hernán Schvartzman reist naar Argentinië met de partijen die de musici van het Haagse Théâtre Français tussen 1870 en 1914 op hun lessenaars hadden staan. 

Ook Emlyn Stam, artistiek leider van het New European Ensemble, gaat naar Buenos Aires. Samen met Hernán Schvartzman deed hij onderzoek naar de historische uitvoeringspraktijk van negentiende-eeuws repertoire. Ze bestudeerden de originele partituren en luisterden naar oude opnames van musici en zangers die nog met de componisten zelf hebben samengewerkt. 

De historisch geïnformeerde interpretaties overtuigden publiek en pers. Trouw schreef: “Het New European Ensemble en dirigent Hernán Schvartzman laten de partituur van begin tot eind zingen.” Hernán en Emlyn delen tijdens masterclasses hun inzichten met jonge Argentijnse musici en zangers.

  • '

    'OPERA2DAY bewees opnieuw dat men rekening moet houden met dit Haagse opera-bedrijf, dat vanuit traditie de ene sensationele voorstelling na de andere realiseert'

    '
  • Theaterkrant