OPERA2DAY

woensdag 16 mei 2018

Making-of-documentaire ‘Mariken’ in vier bioscopen door het hele land

Making-of-documentaire ‘Mariken’ in vier bioscopen door het hele land

Mariken, visioen van een opera is in juni 2018 te zien in vier bioscopen. De documentaire, die vorig jaar tijdens festival Film by the Sea in première ging, toont het creatieve proces achter Mariken in de tuin der lusten, een productie van OPERA2DAY, Het Nationale Theater, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam.

Wat de film bijzonder maakt, is dat Sonia Herman Dolz meer biedt dan alleen een kijkje achter de schermen. Al vanaf de eerste fases in het creatieve proces volgde zij de componiste Calliope Tsoupaki, regisseur en bedenker Serge van Veggel, dirigent Hernán Schvartzman en actrice Hannah Hoekstra. Zij laat zien hoe elk van deze hoofdrolspelers een eigen eindresultaat als ‘visioen’ voor ogen had en hoe die vier visioenen uiteindelijk samenkomen in één productie. Beelden van de totstandkoming van de opera vloeien organisch samen met beelden van de voorstelling zelf.

OPERA2DAY speelde Mariken in de tuin der lusten in het najaar van 2015. Het was een nieuwe opera, gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. De voorstelling toerde door het het land precies 500 jaar nadat in Antwerpen de eerste uitgave van het middeleeuwse ‘mirakelspel’ was verschenen.

De films van Sonia Herman Dolz vallen op. Eerder maakte zij inspirerende documentaires over Valery Gergiev, het Nationaal Ballet en Museum Boijmans Van Beuningen. Met Lágrimas Negras en Yo Soy Así sleepte zij belangrijke internationale prijzen in de wacht.

Mariken, Visioen van een Opera
Zaterdag 2 juni, 19:30 uur, Bullekerk in Zaandam (Zaans Filmfestival)
Zondag 3 juni, 12:30 uur, Lux in Nijmegen
Zondag 10 juni, Filmhuis in Den Haag
Woensdag 27 juni, 19:30, Ketelhuis in Amsterdam

  • '

    'OPERA2DAY bewees opnieuw dat men rekening moet houden met dit Haagse opera-bedrijf, dat vanuit traditie de ene sensationele voorstelling na de andere realiseert'

    '
  • Theaterkrant