OPERA2DAY

donderdag 31 augustus 2017

'Mariken, visioen van een opera' in première op Film by the Sea

'Mariken, visioen van een opera' in première op Film by the Sea

Op zondag 10 september ging tijdens het internationale festival Film by the Sea een bijzondere film in première: Mariken, Visioen van een Opera. De film gaat over de totstandkoming van de nieuwe opera Mariken in de tuin der lusten, een productie van OPERA2DAY, Het Nationale Theater, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. De gerenommeerde cineaste Sonia Herman Dolz, die eerder films maakte over Valery Gergiev, het Nationaal Ballet en Museum Boijmans Van Beuningen, trok op met het operagezelschap tijdens de creatie. Resultaat is de filmische en muzikale documentaire Mariken, Visioen van een Opera, waarin beelden van de making-of organisch samenvloeien met beelden uit de uiteindelijke voorstelling.

Cineaste Sonia Herman Dolz wilde altijd al een film maken over opera, omdat het haar fascineert dat daar zo veel kunstdisciplines samenkomen. Herman Dolz bouwde een grote reputatie op met prijswinnende films als Lágrimas Negras, Yo Soy Así en films over makers in de kunsten zoals The Master and His Pupil (over Valery Gergiev), De Balletmeesters (over het Nationaal Ballet) en Conducting Boijmans, over Sjarel Ex, directeur van het museum.

Deze nieuwe film werd geproduceerd door Interakt in samenwerking met Omroep West en ondersteuning van het Mediafonds en de Gemeente Den Haag.

Mariken van Nieumeghen heeft als een van de oudste Nederlandse verhalen (1515) de tand des tijds doorstaan. Nog steeds raakt het verhaal van de onschuldige Mariken (gespeeld door Nationaal Theater-actrice en meervoudig Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra) die door een duistere, maar o zo verleidelijke Moenen tot een zondig leven wordt aangezet. Geketend moet ze er tot aan haar dood boete voor doen. OPERA2DAY maakte er met haar partners de opera Mariken in de tuin der lusten van. Die voorstelling toerde langs 20 theaters en kreeg van de pers kwalificaties als 'huiveringwekkend mooi' en 'van een geheimzinnige tijdloosheid'.

De film ging op zondag 10 september om 14.00 uur in première tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen (Bioscoop CineCity, Spuikomweg 1), een festival dat zich focust op het samengaan van film en literatuur.

HD registratie Mariken in de tuin der lusten

Sonia Herman Dolz tekende ook voor de HD registratie van opera Mariken in de tuin der lusten, die centraal staat in haar film. Deze is online te zien en op DVD verkrijgbaar. Zie hier voor meer informatie over de DVD, en hier voor online streaming.

  • '

    'De ene spraakmakende voorstelling na de andere'

    '
  • Theaterkrant