OPERA2DAY

Hernán Schvartzman

Hernán Schvartzman

Muzikaal directeur

Zijn docenten waren Jac van Steen, Kenneth Montgomery, Jos van Veldhoven, Ton Koopman, Peter van Heygen en Michael Chance.
Hernán Schvartzman volgde masterclasses bij onder meer Neeme Järvi, Frans Brüggen, Simon Halsey en Robert Sund en werkte met ensembles als de Dortmunder Philharmoniker, Holland Symfonia, Gelders Orkest, Residentie Orkest, Ulster Orchestra, Nederlands Kamerkoor, Groot Omroepkoor en ensemble Vox Luminis. Verder assisteerde hij dirigenten als Reinbert de Leeuw, Jac van Steen, Richard Egarr en Gabriel Garrido. Hernán heeft inmiddels op vele belangrijke Nederlandse podia gedirigeerd. Zo was hij te gast in het Muziekgebouw aan’ t IJ, De Doelen, Philharmonie Haarlem, Dr. Anton Philipszaal, Koninklijke Schouwburg, Lucent Dans Theater en Nieuwe Kerk en Korzo Theater in Den Haag.

Voor OPERA2DAY dirigeerde hij The Fairy Queen (Purcell, 2007, Kees van Baaren Zaal, Den Haag), Agrippina (Händel 2009, Koninklijke Schouwburg Den Haag, Teatro Comunale di Modena), La Giuditta (A. Scarlatti, 2011, De Doelen Rotterdam en Odeon Zwolle) en Don Giovanni (Mozart, 2012, Koninklijke Schouwburg en Rotterdamse Schouwburg). Bij de Dutch National Opera Academy werkte hij als assistentdirigent aan producties van L’incoronazione di Poppea (Monteverdi, 2009) en Il Signor Bruschino (Rossini, 2011). Hij dirigeerde ook Bizet’s Carmen (2008, Koninklijke Schouwburg) in een co-productie van Stella Den Haag en het Nationale Toneel. Voor het Argentijnse Juventus Lyrica dirigeerde hij Mozarts Così fan Tutte (2010, Teatro Avenida, Buenos Aires) en voor dansgezelschap ‘De Dutch Don’t Dance Division’ het ballet Abdallah (2011, Lucent Dans Theater, Den Haag).

Gedurende de laatste drie seizoenen maakte Hernán Schvartzman deel uit van het selectiecomité van de door het BBC National Orchestra of Wales georganiseerde ‘composers showcase’ (BBC NOW). Daarbij nam hij de uitgekozen composities op met de blazers van BBC NOW. Met ingang van het seizoen 2011-2012 is Hernán als docent ensembleleiding verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Vanwege zijn artistieke en academische talenten beloonde de Nederlandse regering Hernán Schvartzman met een Huygens Scholarship. In 2011 is Hernán bovendien door de gemeente Den Haag en de stichting Venancio uitgekozen als ‘Muzikaal Toptalent’ en benoemd tot cultureel ambassadeur van de stad Den Haag. In 2012 is hij door de gemeente Den Haag nog eens tot  ‘Creative Toptalent’ gekozen.

Toekomstige projecten waarvoor Hernán is geëngageerd zijn o.m. Mozarts Zauberflöte bij het Argentijnse Juventus Lyrica (voorjaar 2013), Cherubini’s opera Médée bij OPERA2DAY (najaar 2013) en Charpentiers La Descente d’Orphée aux enfers (OPERA2DAY en Vox Luminis in 2014).

Meer informatie over Hernán Schvartzman op www.hernanschvartzman.com.

  • '

    'De ene spraakmakende voorstelling na de andere'

    '
  • Theaterkrant