OPERA2DAY

Serge van Veggel

Serge van Veggel

Artistiek directeur (Algemeen directeur vanaf 1 juli 2021)

Serge van Veggel is een van de oprichters van OPERA2DAY. In de afgelopen jaren ontwikkelde hij er als artistiek leider en regisseur een reeks voorstellingen van een zeer divers karakter. Vaak kiest hij voor een conceptuele aanpak, waarbij vanuit bestaand repertoire nieuwe werken worden gecreëerd. Ook heeft hij een voorliefde voor het laten samensmelten van opera met – soms onverwachte – genres als teksttheater, dans, cinematografie, illusionisme en poppenspel, en het spelen op bijzondere locaties.

Dit gold bijvoorbeeld voor La troupe d’Orphée rond repertoire van Charpentier, Dolhuys Kermis met een verzameling lamenti in een nieuwe context, en de nieuwe creaties op basis van bestaand repertoire Dr. Miracles last illusion, Vivaldi-Dangerous Liaisons en Opera Melancholica (met muziek van Philip Glass). Hij regisseerde daarnaast titels uit het repertoire als The Fairy Queen (Purcell), La Giuditta (Alessandro Scarlatti), Médée (Cherubini), en Hamlet (Thomas) en was bedenker en medelibrettist van de door Calliope Tsoupaki nieuw gecomponeerde opera Mariken in de tuin der lusten. Over het maakproces daarvan maakte cineaste Sonia Herman Dolz de film Mariken, Visioen van een Opera. Daarnaast regisseerde hij diverse muziektheatervoorstellingen als gastregisseur, onder meer voor het Gergiev Festival Rotterdam, Festival Oude Muziek Utrecht, Festival Classique Den Haag, Domestica Rotterdam en Stichting Het 20ste-eeuwse Lied. In de komende jaren staan reprises van stukken op de agenda bij internationale operahuizen.

Serge van Veggel werd opgeleid als Neerlandicus en studeerde af op de kunstopvattingen van componist en letterkundige Alphons Diepenbrock. Hij was eerder verantwoordelijk voor de programmering en realisatie van het Gergiev Festival en maakte deel uit van het managementteam van De Doelen in Rotterdam. Voor Luister recenseerde hij operaopnamen. Als regisseur deed hij ervaring op in assistentschappen en regiestages bij producties van Opera Studio Nederland (Harry Kupfer), RO Theater (Alize Zandwijk), Onafhankelijk Toneel / Opera O.T. (Mirjam Koen en Gerrit Timmers) en De Nederlandse Opera (Pierre Audi).

(Foto: Henk Bleeker)

  • '

    Hier werd Musiktheater wirklich das, was es eigentlich sein soll: Mehr als die Summe aller Bestandteile

    '
  • O-TON
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger