....................................
BESTEL NU:

Hamlet
7 jan -11 apr tournee 
 
Meer info
Verhaal en repertoire
Kaarten en speeldata
 

....................................
 

 

Kunt u de nieuwsbrief niet lezen klik dan hier

Try-out Hamlet op zondag 7 januari

Meesterwerk Ambroise Thomas na 100 jaar terug in Nederland

Zondagmiddag 7 januari is het zover, te Schiedam in het Theater aan de Schie. OPERA2DAY speelt de try-out van Hamlet en brengt de grand opéra van Ambroise Thomas na 100 jaar weer terug in Nederland. Vervolgens verhuizen we met onze nieuwe productie naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. We spelen de voorpremière van Hamlet op 17 januari, en op donderdag 18 januari de feestelijke première.

De Franse componist Ambroise Thomas baseerde zijn meesterwerk op Shakespeares gelijknamige toneelstuk. Decennialang was Hamlet een van de geliefdste opera’s. Na de première in 1868 tot 1919 was Hamlet in de Koninklijke Schouwburg maar liefst 153 keer te zien. Daarna verdween de opera in Nederland van het toneel (afgezien van een voorstelling in het Italiaans en een concertante uitvoering). Ten onrechte! We brengen de opera daarom terug naar de schouwburg en naar theaters door heel Nederland, en voor het eerst ook in België. Want het stuk verdient het. De muziek is wondermooi.

Bovendien is Hamlet een psychologische thriller zonder weerga. Hamlet is de kroonprins van Denemarken. Hij gaat gebukt onder een zware last.
Zijn vader, de koning, is onlangs onverwacht gestorven. Tot zijn verbijstering moet Hamlet toezien hoe zijn moeder razendsnel hertrouwt met zijn oom Claudius, die de troon heeft ingenomen. De beeldschone Ophélie is verliefd op Hamlet. Het geluk zou in zijn leven kunnen terugkomen. Maar dan verschijnt zijn vader aan hem als geest. Hij onthult dat Hamlets oom en moeder hem uit de weg hebben laten ruimen. Hamlet kan nog maar aan één ding denken: wraak! Hij heeft geen oog meer voor Ophélie, die langzaam maar zeker wegzakt in waanzin. Hamlet krijgt zijn wraak maar komt dan voor de keuze te staan: verder leven als koning of sterven. To be or not to be. 

Hamlet te zien in 20 theaters
We spelen de try-out in Schiedam (7 januari) en de voorpremière en première in de Koninklijke Schouwburg (17 en 18 januari). Daarna spelen we de opera nog 3 keer in Den Haag (30 en 31 januari, 10 april) en in 18 theaters in Nederland en België. 

Reserveer kaarten en bekijk de speellijst via deze link.

 

Opera en film smelten samen

Via het witte doek in Hamlets hoofd

In Hamlet laat OPERA2DAY voor het eerst muziek en film samensmelten. Film noir en nouvelle vague waren belangrijke inspiratiebronnen. Om een cinematografische operavoorstelling te maken werkte regisseur Serge van Veggel nauw samen met de cineaste Margo Onnes. Dankzij film maakt deze productie indringend voelbaar hoe er een steeds grotere afstand ontstaat tussen de fysieke realiteit en de werkelijkheid in Hamlets hoofd.

Serge van Veggel: “In gesprek met Margo Onnes ontstond het idee om die twee werkelijkheden tegelijkertijd te laten zien: de fysieke werkelijkheid op het toneel, de mentale werkelijkheid op het scherm. Maar met dat uitgangspunt begint het spel slechts. Na verloop van tijd gaan de werkelijkheden door elkaar heen lopen, zodat je je afvraagt: gebeurt dit in de fysieke werkelijkheid of in Hamlets hoofd?”

Een magisch moment
De keuze voor cineaste Margo Onnes en film noir kwam tot stand op een magisch moment. “Ik was al lang zeer enthousiast over de films van Margo, die altijd een ongrijpbare realiteit tonen,” aldus Serge van Veggel. “Denkend aan Hamlet kwam ik bij haar werk terecht. Ik bekeek een fragment uit haar Franstalige film Muse, waar een Franse jongeman depressief terugkijkt op een noodlottige zomerliefde die zich heeft afgespeeld rondom een zwembad. Ik ben nog altijd dankbaar voor de ingeving die ik toen kreeg: ik speelde met een fragment uit deze film tegelijkertijd een deel uit de opera Hamlet af. De hele enscenering was direct geboren. Muse was mijn muze. De Franse negentiende-eeuwse muziek werd een Frans universum van film noir en nouvelle vague ingetrokken, zonder iets te verliezen van zijn magie. Ik heb Margo direct gebeld.”

Een onvervalst noir-verhaal
Margo Onnes raakte meteen enthousiast. “Hamlet is een onvervalst noir-verhaal! Alle kenmerken van het genre vind je er in terug: de overheersende rol voor melancholie, vervreemding, pessimisme, morele corruptie, schuld en paranoia. In veel noir-films die ik voor mijn korte film Muse heb bekeken, speelt water een hoofdrol. Bij een eerste shot op troebel water weet je direct dat er iets niet in orde is. In veel noir-films wordt water gebruikt als symbool voor onderdrukte (wraak)gevoelens, verlangens en angsten of fungeert water zelfs als graf waarin protagonisten uiteindelijk ten onder gaan, zoals Ophélie in Hamlet. We trekken in deze productie die metafoor verder door. Hoewel de filmbeelden in Hamlet kleurijk zijn, zetten we de noir-traditie voort.”

 

Alle medewerkers, de directie en het bestuur van OPERA2DAY wensen u een voorspoedig en inspirerend 2018!

VOLG ONS:


www.opera2day.nl
Facebook
Twitter

Klik op deze link om af te melden: __UNSUBSCRIBE_LINK__
Wilt u inhoudelijk reageren, klik dan hier