OPERA2DAY

Make Music not War: leerlingen schrijven een one-minute-opera

Veel wereldproblemen zouden worden opgelost als we allemaal wat vaker muziek zouden maken, aldus neuropsycholoog Erik Scherder. Daar zijn wij het zo mee eens! Van samen muziek maken worden we slimmer, creatiever en gelukkiger. Een fantastisch uitgangspunt voor dit educatieve project, dat OPERA2DAY in 2021-2022 aanbiedt voor alle leerjaren en niveaus van het voortgezet onderwijs.

Wat?
In twee workshops van elk 90 minuten componeren de leerlingen in kleine groepjes een one-minute-opera. Onder leiding van een ervaren docent schoolmuziek die bovendien operazangeres is, schrijven de leerlingen zelf teksten voor het libretto. Vervolgens maken ze hier een grafische partituur van.
De docent neemt de zangpartij voor haar rekening. De leerlingen zorgen voor passende muzikale begeleiding. Hiervoor gebruiken ze alles wat voor handen is: hun eigen stem, van thuis meegebrachte spullen, materialen uit het klaslokaal en wellicht wat instrumenten.
Het eindresultaat van de workshops nemen we op en delen we in een playlist. Zo kunnen de leerlingen ook de composities van andere klassen en scholen beluisteren.
Wij verheugen ons op twee actieve en creatieve workshops, waarin al doende ook onderwerpen als ‘wat is opera?’, ‘hoe klinkt moderne klassieke muziek?’ en ‘wanneer is iets eigenlijk kunst?’ ter sprake komen.
Het thema van de composities is ‘This isolation drives me mad(?)’ – over hoe leerlingen de coronatijd beleven.

Wie, waar en wanneer?
Het project is geschikt voor alle leerjaren en niveaus van het voortgezet onderwijs. De maximale groepsgrootte is 30 leerlingen.
De twee workshops worden op school gegeven, data en tijden in overleg. Bij deelname van meerdere klassen/groepen van dezelfde school plannen we die graag achter elkaar op dezelfde dag in. Workshop 1 en 2 kunnen niet direct na elkaar op dezelfde dag plaatsvinden, omdat de leerlingen een kleine huiswerkopdracht meekrijgen.

Wat kost het?
De kosten bedragen € 300,00 per klas. Voor scholen binnen 60 kilometer van onze standplaats Den Haag zijn reiskosten inbegrepen. Voor langere reisafstanden vragen we een vergoeding van €0,19 per km. Betalen met de Cultuurkaart is mogelijk.

Contact
Voor meer informatie, overleg en boekingen, neem contact op met
Mieke van der Ven: educatie@opera2day.nl / 06-23365583

  • '

    OPERA2DAY, once again, has contrived a brilliant new opera

    '
  • Arts Talk Magazine
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger